Jak umiejętnie dobrać bojler?

Posiadając w swoim domu centralne ogrzewanie, chcemy korzystać nie tylko z dobrodziejstw uzyskiwanej wysokiej temperatury w pomieszczeniach, ale również zamierzamy uzyskać ciepłą wodę. W tym celu posłuży nam bojler. Jest to zbiornik służący do ogrzania wody za pośrednictwem elementu grzewczego, znajdującego się w środku. Podgrzanie wody jest możliwe poprzez dostarczenie energii cieplnej z centralnego ogrzewania.

Zapotrzebowanie na wodę ciepłą

Wybór bojlera powinien być w pełni przemyślany, a także optymalnie spełniający zapotrzebowania na ciepłą wodę wszystkich domowników. W takim razie należy wziąć pod uwagę nie tylko ilość osób korzystających na co dzień z gospodarstwa domowego, ale także ilość punktów, z których będzie dochodziło do poboru podgrzanej wody. Pod tym względem, należy zwrócić uwagę na pojemność zbiornika. W średniej wielkości domach, waha się on z reguły między 100, a 150 litrami. Chociaż dla zwiększenia komfortu wszystkich domowników, warto zainteresować się bojlerami i pojemności nawet 200 litrów.

Temperatura

Może się wydawać, że im woda osiągnie wyższą temperaturę, tym lepiej. Niestety nie jest to prawda, nie da się jej zmagazynować na dalszą przyszłość. Ponadto, jeśli będziemy utrzymywać zbyt wysoką temperaturę wody, to nie tylko w zbiorniku może dochodzić do osadzania się destrukcyjnego kamienia, ale również grozi to poparzeniem. Dlatego warto zachować umiar i przystanąć przy poziomie około 35 do 55 stopni Celsjusza. Co jakiś czas można zwiększyć temperaturę do poziomu około 70 stopni Celsjusza. Wtedy zyskamy pewność, ze wszystkie bakterie legionella zostały zniwelowane.

Rodzaje bojlerów

Bojlery można podzielić według kilku klasyfikacji. Wśród nich wymienia się chociażby bojlery leżące, a także stojące (zwykle o wyższej pojemności), jak i również bojlery otwarte i zamknięte. Bojlery zamknięte są wykorzystywane w większości gospodarstw domowych, ponieważ dostarczają one podgrzaną wodę do kilku punktów wody.

Możemy podzielić również bojlery ze względu na surowiec, z którego zostały wykonane. Dlatego mamy do czynienia z:

bojlerami ze stali nierdzewnej – najczęściej stosowane w gospodarstwach domowych. Dzięki wykorzystaniu stali nierdzewnej, nie musimy się obawiać, że w naszym zbiorniku zacznie zachodzić korozja. Ponadto zaletą bojlerów ze stali nierdzewnej jest bardzo krótki cza podgrzewania wody. Można mówić także o bezpiecznym stosowaniu wody, która jest w pełni odkażona.
bojlerami żywicowanymi – są zbiornikami, które pojawiły się stosunkowo niedawno. Jednak dzięki zastosowaniu specjalnej żywicy Epidianu, są one odporne na różne warunki atmosferyczne, ewentualne pęknięcia, jak i również czynniki chemiczne. Nie ma mowy o pojawieniu się korozji w tego typu zbiornikach.
bojlerami emaliowanymi – żeby w tego typu bojlerach nie pojawiła się rdza, należy zastosować anodę magnezową. Dzięki pokryciu stali emaliom, zbiornik ten jest odporny na działanie kwasów organicznych oraz nieorganicznych. Ponadto można spodziewać się lepszej przewodności cieplnej, niż w przypadku zastosowania innych tworzyw sztucznych.

Wybór bojlera powinien uwzględnić jego jak najdłuższą oraz najbezpieczniejszą eksploatację. Dlatego nie należy zatrzymywać się na tym, czy na pewno wystarczy wszystkim domownikom ciepłej wody. Niezwykle ważnym aspektem jest funkcjonalność i wytrzymałość zbiornika.

powrót

Najczęstsze pytania

Porady fachowców

Wymiana i konserwacja

Pliki do pobrania

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Kliknij zgadzam się.